<
Аллергия на продукты питания ЦМЭИСтатті 

Алергія на продукти харчування

Харчова алергія, мабуть, відноситься до тієї категорії імунологічних розладів, які завдають людині найбільше незручностей. Алергія на продукти харчування характеризується підвищеною чутливістю до деяких видів харчових продуктів. Причини – вміст в їжі речовин, що сприймаються організмом, як пряма загроза. При прийомі в їжу продуктів-алергенів, імунна система організму негайно виробляти антитіла і намагається протистояти «шкідливим» речовинам.  Виникає алергічне захворювання зазвичай ще в дитинстві. Однак, на сьогоднішній день дуже часто зустрічається така реакція і у дорослих, причому, на ті продукти, які не викликають сумнівів. Причинами можуть служити надмірна пристрасть до приправ, наявність патологій шлунково-кишкового тракту.

Симптоми алергічної реакції на продукти харчування: шкірні висипання, утруднення травлення, астматичні напади, набряклість дихальних шляхів. Ознаки алергічної реакції виникають як через пару хвилин після прийому їжі, так і протягом 4-6 годин після їжі. Поява алергії може викликати не їжа, а харчові добавки в її складі (особливо, консерванти). У зв’язку з тим, що в більшості випадків визначити основний алерген досить складно і проводять імунологічні дослідження.

Для схильних до харчової алергії людей будь-який продукт може несподівано виявитися алергеном. Саме для того, щоб виявити, на яку їжу у Вас або у вашої дитини алергія, рекомендується перевірка алергічних реакцій – аналіз крові на імуноглобулін Е, алергопроби. При проведенні імунологічних досліджень можна виявити наявність алергії на всі види продуктів харчування. Найбільш поширені продукти-алергени:

  • м’ясні продукти (частіше – це куряче м’ясо і свинина, рідше – яловичина, індичка, субпродукти);
  • риба (минтай, хек, короп, тріска);
  • картопля, бобові;
  • яйця;
  • горіхи;
  • злаки;
  • кава, деякі сорти чаю;
  • банани, цитрусові (в основному апельсини і мандарини).

Проведення аналізу на рівень імуноглобуліну Е – вирішення такої проблеми. Кількісна проба імуноглобуліну в крові дозволяє виявити, до яких продуктів харчування у людини є індивідуальна непереносимість, які продукти-алергени викликають появу основних симптомів алергічних реакції. Лікування харчової алергії, як і будь-якого іншого алергічного захворювання-це профілактичні заходи, прийом антигістамінних препаратів. В обов’язковому порядку пацієнту призначається спеціальна дієта, повністю виключає з раціону продукти-алергени.

У лабораторії  ЦМЕІ за цілком помірну ціну можна пройти аналіз на імуноглобулін Е, здати алергопроби. Для аналізу на імуноглобулін Е береться кров з вени, дослідження проводитися натщесерце (при цьому бажано робити забір крові в ранковий час).

Вам будет также интересно

Комментарии:


Позвоните нам